Aminozuren

Er is een risicofactor voor hart- en vaatziekten die bijna niemand kent: aminozuren. Het zijn stoffen die in onze voeding zitten, maar ons lichaam maakt ze ook zelf aan. Naar nu blijkt zijn aminozuren zeer bepalend voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Misschien wel in sterkere mate dan cholesterol of bloeddruk! Hoog tijd dus om eens nader kennis te maken met deze belang­wekkende voedingsstoffen.

Een verhaal over aminozuren is al snel een redelijk technisch verhaal. Toch is de essentie vrij simpel, en vergelijkbaar met dat over cholesterol. Cholesterol kent immers ook een goede (HOL) en een slechte (LOL) vari­ant. Zo is het ook met aminozuren: er zijn er die ons beschermen tegen hart- en vaatziekten (taurine bijvoor­beeld) en er zijn aminozuren die de kans op een hart­aanval of beroerte gevaarlijk vergroten (zoals homocys­teïne). Om gezond te blijven, moeten we aminozuren dus in de juiste verhouding binnenkrijgen: zo veel mogelijk van de beschermende soort, en zo weinig mogelijk van de gevaarlijke soort.