Het Coronavirus
Mensen met hart- of vaatziekten behoren hebben een verhoogd risico bij besmetting met het coronavirus. Wat betekent dat nu voor patiënten?
Hierbij geven wij informatie over wat tot op heden bekend is over het coronavirus (COVID-19) en waar mensen met hart- of vaatziekten op moeten letten vanwege het COVID-19.
Heb ik een groter risico als ik hart- of vaatziekte patient ben?
Mensen met hart- of vaatziekten hebben geen groter risico om besmetting met het COVID-19 op te lopen. Maar als zij met COVID-19 besmet raken, dan hebben zij wel een hogere kans op ernstige complicaties of op overlijden. Het voorkomen van besmetting is vooral voor hart- en vaatziekte patiënten dus van groot belang.
Het verhoogde risico geldt vooral voor mensen op wie de volgende situatie van toepasssing is:
- Coronaire hartziekte, zoals een hartaanval in het verleden, een stent of een bypass-operatie (op elk moment)
- Meer dan 70 jaar oud
- Hoge bloeddruk (hypertensie)
- Diabetes
- Chronische longziekte, inclusief astma
- Chronische nierziekte
- Beroerte
- Vasculaire dementie of kleine vaatziekte in de hersenen
- Hartritmestoornissen
- Elke langdurige aandoening die betekent dat u elk jaar de griepprik krijgt
Een verhoogd risico geldt voor hartpatiënten die:
- ooit een harttransplantatie hebben gehad
- hartaandoeningen heeft en ouder is dan 70
- een combinatie heeft van hart- en longziekte of chronische nierziekte
- angina pectoris heeft die het dagelijks leven beperkt of betekent dat u vaatverwijderende middelen vaak moet gebruiken
- hartfalen, vooral als dit het dagelijks leven beperkt of als de patiënt het afgelopen jaar in het ziekenhuis is opgenomen om hartfalen te behandelen
- hartklepaandoening hebben die ernstig is en gepaard gaat met symptomen (zoals als zich regelmatig buiten adem voelen)
- herstellende zijn van een recente openhartoperatie in de afgelopen drie maanden (inclusief een bypassoperatie)
- lijden aan congenitale hartziekte (elk type) en aan een van de volgende aandoeningen: longziekte, pulmonale hypertensie, hartfalen, u bent ouder dan 70 jaar, of heeft een complexe aangeboren hartaandoening.
Voorkomen is de beste remedie
Het is voor iedereen belangrijk om verspreiding van het virus tegen te gaan. En om te voorkomen dat we zelf besmet raken. Dit geldt extra voor mensen met een verhoogd risico, zoals de hiervoor genoemde groepen.
Sociale afstand
De overheid heeft maatregelen ingesteld om sociale afstand en bescherming van oudere en kwetsbare volwassenen te bevorderen. Sociale afstand is een erg belangrijke manier om de overdracht van Covid-19 te vertragen en om uzelf te beschermen tegen besmetting. Iedereen zou moeten proberen deze maatregelen te volgen. Voor iedereen die ouder is dan 70 jaar of een ernstige onderliggende gezondheidstoestand heeft, wordt het ten zeerste aangeraden zoveel mogelijk afstand te nemen van het sociale leven en om persoonlijke interactie met vrienden en familie aanzienlijk te beperken.
Isolatie
Maar soms is sociale afstand houden niet genoeg. Vooral voor mensen met een verhoogd risico kan het belangrijk zijn om in isolatie te gaan. Dat wil zeggen: Blijf thuis. Ga niet uit huis. Ook niet om boodschappen te doen. Hebt u een tuin, dan kunt u wel de tuin in. Laat boodschappen bezorgen. Laat medicatie bezorgen. Houdt afstand tot de bezorgers. Blijf op afstand. Ontvang geen bezoek, alleen – mits zij niet ziek zijn – een zeer kleine groep, zoals bijvoorbeeld de arts (bij voorkeur met beschermende kleding). Als zij geen beschermende kleding hebben, dan moeten zijnieder geval handen wassen voordat zij binnen komen. Houdt zo mogelijk ook bij deze mensen: afstand!
Voorzorgmaatregelen
Houdt u ook aan de standaard voorzorgmaatregelen: waas uw handen vaak met water en zeep - doe dit minimaal 20 seconden; bedek uw mond en neus met een tissue of uw mouw (niet uw handen) wanneer u hoest of niest; doe gebruikte tissues onmiddellijk in de prullenbak en was daarna uw handen; vermijd mensen die hoesten en niezen of waarvan u weet dat ze zich momenteel niet goed voelen met de symptomen, evenals sociale afstandelijkheid in het algemeen; het is nog steeds erg belangrijk om door te gaan met het gebruik van medicijnen die u voorgeschreven zijn, ook als u zich niet lekker voelt. Vraag iemand om uw recepten indien nodig op te halen bij de apotheek; houdt altijd minstens 1,5 meter afstand van andere mensen.
Gebruik van medicatie tijdens COVID-19
Uw arts heeft de medicatie aan u voorgeschreven. Twijfelt u of de medicatie gebruikt kan worden bij COVID-19 infectie, of dat de medicatie kan bijdragen aan een verhoogd risico bij COVID-19 besmetting neem dan altijd contact op met uw arts. In algemen zin is het advies om uw medicatie te blijven innemen, tenzij de arts u adviseert dit niet meer te doen of om de medicatie aan te passen.
Er is op dit moment geen bewijs dat medicatie, zoals NSAIDS, de kans op ernstige bijwerkingen bij COVID-19 verhogen. Het is duidelijk dat het stoppen van uw medicatie gevaarlijk kan zijn en uw toestand erger kan maken. Deze medicijnen zijn zeer effectief voor hartfalen en om hoge bloeddruk onder controle te houden om een hartaanval of beroerte te helpen voorkomen. Het is erg belangrijk dat u ze blijft gebruiken zoals voorgeschreven, tenzij uw arts anders adviseert.
Zijn Chinese kruiden effectief bij COVID-19
Uit onderzoek onder grote groepen COVID-19 patiënten in China is gebleken dat Chinese kruiden ontwikkeling van ernstige complicaties bij COVID-19 besmetting kunnen voorkomen, ook voor hart- of vaatziekte patiënten. De gebruikte Chinese kruiden hebben grote overeenkomst met de kruiden die gebruikt worden bij de behandeling van griep of acute verkoudheid. Voor behandeling van COVID-19 wanneer al sprake is van ernstige benauwdheid of van longinfectie is een andere mix van kruiden nodig.
Wat moet ik doen als ik een aangeboren hartaandoening heb?
Het is belangrijk om besmetting met COVID-19 te voorkomen. Volg de maatregelen op. Ga er eventueel toe over om uzelf te isoleren. Echter, aangeboren hartaandoeningen komen in veel verschillende vormen voor en veel patiënten kunnen net als iedereen milde Covid-19-symptomen hebben. Neem voor de zekerheid contact op met uw huisarts om na te gaan of u onder de verhoogde risicogroep valt.
Wat is coronavirus en wat is Covid-19?
Coronavirussen zijn een grote groep virussen die verantwoordelijk zijn voor verschillende ziekten, waaronder verkoudheid, dus velen van ons hebben eerder een coronavirus gehad. Het virus dat de huidige uitbraak veroorzaakt, werd echter beschreven als 'nieuw' omdat het niet eerder bij mensen was geïdentificeerd. Het heet SARS-CoV-2 en ook wel Covid-19. Deze specifieke uitbraak begon bij dieren en werd vervolgens overgedragen op de mens.
Wat zijn de symptomen van coronavirus?
De belangrijkste symptomen om op te letten zijn hoest, koorts en kortademigheid. Als u een van deze symptomen heeft, hoe mild ook, is het belangrijk dat u zich isoleert om besmetting van anderen te voorkomen. Woont u met anderen, dan moeten ook zij thuis blijven vanaf de dag dat u de eerste symptomen kreeg. Als u alleen milde klachten heeft hoeft u verder niets te doen. Ontwikkelt u ernstige klachten, neem dan direct contact op met uw huisarts.
Hoe wordt coronavirus behandeld?
Momenteel werken onderzoekers wereldwijd aan de ontwikkeling van behandelingen en vaccins voor Covid-19, maar dit zal tijd kosten. Ondertussen is het doel om de symptomen te behandelen en het risico te verkleinen dat anderen besmet raken. Bescherm uzelf:
- neem voldoende rust
- drink voldoende
- neem paracetamol om te helpen bij symptomen zoals lichte koorts
- Let op: antibiotica helpen niet, omdat ze niet werken tegen virussen