Vragen aan uw arts over medicijnen
U komt bij uw (huis)arts en u blijkt een te hoge bloeddruk of een ongezond cholesterolgehalte te hebben, of een ander verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Uw arts zal vervolgens een voorstel doen voor de behandeling daarvan.
In veel gevallen krijgt u daarbij ook een medicatieadvies. Het is goed dat u zich daarbij realiseert dat medicijnen een bepaalde werking hebben, maar helaas vaak ook bijwerkingen. De belangrijkste vraag die u zichzelf kunt stellen is dan ook: "wegen de mogelijke nadelen van een middel voor mij op tegen de te verwachten voordelen?"
Om op die vraag een weloverwogen antwoord te kunnen geven, is het van belang u door uw arts goed te laten informeren. Daarbij kan onderstaande vragenlijst een handig hulpmiddel zijn.
- Wat is precies de werking van dit medicijn?
- Hoe noodzakelijk is het om medicijnen te slikken voor wat ik heb?
- Wat gebeurt er als ik dit medicijn niet neem?
- Wat zijn de laatste medische gegevens over de bijwerkingen van dit medicijn?
- Zijn er andere medicijnen met een soortgelijke werking, maar met minder bijwerkingen?
- Wanneer ik negatieve bijwerkingen merk, wat moet ik dan doen?
- Als ik dit medicijn liever niet zou willen, wat voor alternatieven zijn er dan?
- Wat kan ik zelf doen om mijn klachten te verminderen?
In een gesprek met uw arts kunt u zo alle voor- en nadelen van bepaalde medicatie op een rijtje krijgen en eventuele alternatieven bespreken. Voor het bespreken van alternatieven is het belangrijk dat u met uw arts bespreekt in hoeverre hij openstaat voor behandelmogelijkheden die buiten de reguliere geneeskunde vallen. Een open relatie met uw arts is van belang, ook wanneer u voor een second opinion of advies over aanvullende behandelingen een extra consult aanvraagt bij een arts die naast de reguliere geneeskunde ook aanvullende behandelwijzen zoals acupunctuur of fytotherapie heeft gestudeerd. U hoeft uw arts er overigens niet over te informeren als u elders aanvullende informatie zoekt.