Stress
Stress is een van de belangrijke kansvoorspellers voor hart- en vaatziekten. Positief gesteld: minder stress betekent minder hart- en vaatziekten. En gelukkig zijn er veel manieren om stress te verlagen.
Wat gebeurt er bij stress?
Stress is meestal een reactie van het lichaam op een prikkel van buitenaf. Je ziet gevaar, je hoort iets wat je angst aanjaagt, je moet een lezing geven of iets doen onder hoge tijdsdruk. Die prikkel zet allerlei lichamelijke mechanismen in gang. De hersencellen worden gealarmeerd en die geven op hun beurt een signaal af aan de hypofyse en de bijnieren om adrenaline en cortisol af te scheiden. Deze hormonen zorgen ervoor dat de bloeddruk stijgt, de ademhaling versnelt en de spierspanning toeneemt. Kortom, het lichaam maakt zich klaar voor actie: vluchen of vechten!
Stress heeft dus een enorme invloed op allerlei mechanismen in ons lichaam. Op zich handig, als we direct actie moeten ondernemen. Maar als stress chronisch is, en de stresshormonen in het bloed op hoog niveau blijven gaat het mis.
Zeker cortisol is berucht om de schade die het aanricht. Want cortisol zorgt voor een hoge bloeddruk, een verminderde afbraak van triglyceride (een gevaarlijk vet) en oxidatieprocessen. En dat zijn allemaal factoren die een verhoogd risico op hart- en vaatziekten veroorzaken.
Daarnaast verbruiken zenuwstelsel en hormoonsysteem veel voedingsstoffen (zoals vitamines en mineralen) die je lichaam ook nodig heeft voor andere processen. Uitputting ligt op de loer, en een tekort aan voedingsstoffen is op zichzelf ook weer een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Stress wordt daarom niet voor niets ook wel een sluipmoordenaar genoemd.