Voedsel voor het hart
In de traditionele Chinese geneeskunde wordt al eeuwen gebruik gemaakt van de geneeskundige kracht van voedingsmiddelen. De laatste tijd begint men ook in de moderne westerse geneeskunde steeds meer in te zien dat goede voeding de hoeksteen is van een goede gezondheid. Zo is al decennia bekend dat in landen waar men het zogenaamde mediterrane eetpatroon volgt – dat wil zeggen veel groente, fruit, granen, olijfolie, vis en weinig vlees – minder gevallen van hart- en vaatziekten voorkomen dan in westerse landen met andere eetgewoonten. Tegenwoordig wordt breed uitgedragen dat een gezond dieet veel groente en fruit bevat – minimaal twee ons groente en twee stuks fruit per dag. Dat is natuurlijk niet alleen omdat groente en fruit eten goed is voor hart en bloedvaten, maar die reden speelt zeker mee bij deze aanbeveling. Dit geeft aanleiding tot de vraag: zijn er nog bepaalde soorten groente en fruit die extra voordeel bieden voor hart en vaten? Recent gepubliceerd onderzoek geeft aan dat die er inderdaad zijn. Hieronder volgt een aantal soorten, gesplitst naar hun uitwerking op bloeddruk en cholesterol.