Bescherm uw hart

Eigenlijk weten we het allemaal wel, maar toch krijgt goede voeding vaak nog onvoldoende aandacht. De helft van de Nederlanders blijkt een tekort te hebben aan vitamines en mineralen. En dat, terwijl een tekort aan vitamines en mineralen de kans op een hartinfarct of beroerte sterk vergroot.

In deze uitgave aandacht voor vitamines en mineralen in relatie tot de kans op een hartinfact of beroerte. Mét informatie over de manier waarop u zélf de kans op een hartinfarct of beroerte zo klein mogelijkmaakt!

Hart- en vaatziekten: grootste veroorzaker van sterfte én invaliditeit Ieder jaar sterven er 40.000 Nederlanders aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Daarmee staan hart- en vaatziekten op nummer 1 voor wat betreft de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Daarnaast vormen ze de belangrijkste oorzaak van invaliditeit in ons land.

De laatste tien, twintig jaar zijn er belangrijke ontdekkingen gedaan, waaruit blijkt dat tekorten aan essentiële voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, het risico van harten vaatziekten sterk vergroten. Deze risicofactor is veel minder bekend dan een hoog cholesterolgehalte of een hoge bloeddruk. Terwijl de invloed veel belangrijker is! Alleen al voor vitamine E kunnen we stellen dat een tekort hieraan een groter risico geeft dan hoge bloeddruk en cholesterol samen!

Meer preventie, goede voorlichting

Mamma snijdt sinaasappel voor kinderenTekorten aan essentiële voedingstoffen blijken belangrijker dan de bekende risicofactoren als hoge bloeddruk en cholesterol tezamen. Het Fonds voor het Hart heeft daarom de afgelopen jaren hard gewerkt aan de acceptatie van het belang van voedingsmiddelen. Door praktische voorlichting op grote schaal te verspreiden en het stimuleren van meer onderzoek op dit gebied levert het Fonds voor het Hart een belangrijke bijdrage aan het voorkómen van tienduizenden doden en invaliden per jaar door hart- en vaatziekten! De ervaring in andere landen, zoals Finland bijvoorbeeld, leert ons dat het kan.

Ruim de helft van de Nederlanders heeft een tekort. Becijferd is dat ruim de helft van de Nederlanders een tekort heeft aan vitamines en mineralen. En dat betekent dat miljoenen Nederlanders dus een verhoogd risico lopen op een hartinfarct of beroerte; de meest voorkomende uitingen van hart- en vaatziekten. Maar het betekent ook, dat al die mensen dat risico simpelweg kunnen verlagen door tekorten aan te vullen!

Essentiële voedingsstoffen, ook wel nutriënten genoemd, zijn stoffen die we nodig hebben voor allerlei noodzakelijke lichaamsfuncties, maar die we niet zelf kunnen aanmaken.We moeten ze dus uit voeding halen. Er zijn vier groepen: vitamines, mineralen, aminozuren en vetzuren.

Voedingsstoffen met hartbescherming

Uit onderzoek komt naar voren dat de belangrijkste nutriënten die het ontstaan van hart- en vaatziekten kunnen tegengaan zijn:

PaprikaVitamines:

  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • B-vitamines
  • Mineralen: Magnesium
  • Chroom
  • Selenium
  • Kalium
  • Zink
  • Koper
  • Mangaan

Vetzuren:

  • Omega-3
  • bepaalde Omega-6 vetzuren
  • Aminozuren: L-taurine
  • L-carnitine

Praktische richtlijnen voor gezonde voeding

  1. Verhoog de inname van de belangrijkste essentiële nutriënten door meer te gebruiken van vooral groenten, ongeraffineerde graanproducten, zeevis, peulvruchten, noten (met mate want relatief rijk aan calorieën) en fruit.
  2. Beperk het gebruik van dierlijk vet, suiker en geraffineerde producten omdat, los van de bekende gunstige effecten, door deze beperking de inname van essentiële nutriënten stijgt en het lichaamsgewicht daalt. Visvet (mits uit schoon viswater, zoals oceanen) is wel gunstig.
  3. Neem bij voorkeur een voedselsamenstelling die een optimale opname van vitamines en mineralen bevordert zoals volkorenbrood met eiwithoudende en vitamine C-rijke producten
  4. Neem niet te veel kaas en andere melkproducten om het risico van een relatief tekort aan magnesium te verminderen (calcium verdringt magnesium)
  5. Beperk zoveel mogelijk stress, roken en overgewicht omdat deze de behoefte aan voedingsstoffen verhogen, terwijl ze de opname ervan uit voedsel juist belemmeren! Probeer ook ‘meeroken’zoveel mogelijk te vermijden.
  6. Beperk het gebruik van vlees vanwege de vetten in vlees die cholesterolverhogend werken en het proces van aderverkalking versnellen.
  7. Gebruik geen of weinig zout omdat er veel natrium in zit wat de bloeddruk kan verhogen; of gebruik mineraalzout met toegevoegd magnesium en kalium en minder natrium. Dit zout is gewoon in de super - markt verkrijgbaar.

Ruim 8 miljoen Nederlanders lopen zonder het te weten een verhoogd risico op een hartinfarct of beroerte, door een tekort aan vitamines en mineralen!