Boter, kaas en eieren
Vette zuivelproducten, zoals kaas en yoghurt, kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het beschermende
effect is vooral toe te schrijven aan gefermenteerde zuivelproducten. Voedingsmiddelen als kefir, kwark en zure room verminderen de kans op coronaire hartziekten (ziekten door slagaderverkalking) met ongeveer 27 procent. Het gaat hierbij om een inname van matige porties; het dagelijks eten van grote hoeveelheden zuivel doet het gunstige effect teniet. Bij mannen die bijvoorbeeld 900 milliliter melk per dag dronken, werden juist vaker coronaire hartziekten vastgesteld.
Eieren mogen ook weer op het menu, zelfs op die van de hartpatiënt. Deze beschermen onder meer tegen een hartaanval en een beroerte. Het dagelijks consumeren van één ei vermindert de kans op hartziekten met zo’n 12 procent, de kans op een beroerte neemt af met 26 procent. Daarbij hebben mensen die ongeveer vijf eieren per week eten veel minder kans op hartziekten dan mensen die ongeveer twee eieren per week eten.