Zijn er sindsdien nog nieuwe voedingsmiddelen ontdekt?
Jazeker. In november 2016 verscheen er een artikel in het Journal of Agricultural and Food Chemistry over een onderzoek bij muizen naar het effect van ‘microgroenten’ van rode kool op het LDL-cholesterol. Met de term ‘microgroenten’ worden heel kleine plantjes aangeduid die tien dagen nadat ze geplant zijn, worden geoogst. Ze doen qua formaat aan waterkers denken.
De muizen werden onderverdeeld in verschillende groepen die een vetrijk of vetarm dieet voorgezet kregen.
Deze groepen werden weer onderverdeeld in groepjes die wel of niet micro rode kool of volgroeide rode kool kregen. Het bleek dat beide soorten rode kool zorgden voor gewichtsvermindering en lager cholesterol. De micro rode kool bevatte echter meer van de stoffen die daarvoor zorgen dan de volgroeide rode kool.
Kortom, regelmatig rode kool eten kan geen kwaad als u uw cholesterol wilt verlagen. Maar groente en fruit eten is, zoals we allemaal weten, een goede manier om niet alleen hart- en vaatziekten te voorkomen, maar ook om de algehele gezondheid te beschermen.