Zijn vetten echt zo slecht voor hart en vaten?
In januari 2013 heeft het American Journal of Cardiovascular Disease een artikel over cholesterol en transvetten gepubliceerd van de gepensioneerde Amerikaanse hoogleraar in de biochemie Fred Kummerow. Professor Kummerow is 98 en doet al zestig jaar onderzoek naar cholesterol. In zijn artikel zegt hij dat cholesterol goed is voor mensen. Het is oxysterol, cholesterol dat op onnatuurlijke wijze geoxideerd is, bijvoorbeeld door frituren, bakken of door het harden van meervoudig onverzadigde vetzuren, waardoor transvet ontstaat, dat gevaarlijk is voor hart en bloedvaten.
In het medisch tijdschrift Clinical Lipidology van juni 2013 staat een interview met professor Kummerow. Hij zegt: ‘Tegen het eind van de jaren tachtig begonnen artsen statines voor te schrijven. Naar mijn mening is de grootste achteruitgang in de behandeling van hart- en vaatziekten het overmatige gebruik van statines om hoog cholesterol te behandelen. Statines werken door de 2 gram cholesterol te verminderen die de levercellen per dag produceren. Dat kan nadelige effecten in het lichaam veroorzaken zoals een verhoogd gehalte aan leverenzymen (een teken dat de lever ernstig overbelast is) en spierproblemen zoals rabdomyolyse. De verkoop van statines verdrievoudigde bijna toen het National Cholesterol Education Program zijn richtlijnen herzag en statines adviseerde als preventief middel voor veel hartproblemen. Hoewel de Education Board onderzoeken citeerde om de preventie van blokkades in de aderen met statines te onderbouwen, zegt een artikel in The Lancet: “geen enkele van deze studies levert dergelijk bewijs”.’
Het artikel waar professor Kummerow naar verwijst, verscheen in The Lancet van januari 2007.