Wat doet de Gezondheidsraad?
De Gezondheidsraad is in 1902 ingesteld als gevolg van de eerste Gezondheidswet uit 1901.
Tegenwoordig is de Gezondheidsraad een wetenschappelijk adviescollege dat als taak heeft de regering en het parlement advies te geven op het terrein van volksgezondheid en gezondheids(zorg)onderzoek.
De Gezondheidsraad werkt in een groot aantal zelfstandige commissies die bestaan uit leden die benoemd worden door de Koning. De Gezondheidsraad houdt zich bezig met zes verschillende aandachtsgebieden, waaronder gezonde leefomgeving, gezonde arbeidsomstandigheden en gezonde voeding.
In dat laatste kader publiceerde de Gezondheidsraad in november 2015 de derde en meest recente versie van Richtlijnen voor Goede Voeding.
Op basis van deze richtlijnen heeft het Voedingscentrum een nieuwe Schijf van Vijf ontworpen, die in maart 2016 is gepresenteerd (zie website voedingscentrum). Het Voedingscentrum is een stichting die voor honderd procent door de overheid wordt gesubsidieerd. Het heeft ook een raad van toezicht. De adviezen van het Voedingscentrum zijn dus onafhankelijk, en niet gedicteerd door voedselproducenten.