Wat kan ik er tegen doen?

Met de groeiende inzichten naar het ontstaan van het metabool syndroom komen ook de preventie- en behandelmogelijkheden binnen bereik. Voor de afzonderlijke risicofactoren zijn er diverse behan­delmogelijkheden bekend. Er zijn bijvoorbeeld mid­delen om de bloeddruk te beïnvloeden en om het cholesterol te verlagen. Maar er is maar één middel dat de verschillende risicofactoren van het metabool syndroom tegelijkertijd kan aanpakken: een betere leefstijl! Betrekkelijk kleine veranderingen daarin kunnen al grote positieve gevolgen hebben.

1. Meer beweging

De basis van de behandeling van het metabool syn­droom is minder en gezonder eten en meer bewe­gen. Voor dat laatste hoeft u echt niet drie keer per week te gaan joggen of naar de sportschool. Vaak is het zelfs beter om iedere dag meer te gaan bewegen, dan een paar keer per week intensief te sporten. Vaker de fiets of de trap, maar ook tuinieren of stofzuigen draagt allemaal bij tot gewichtsafname, zeker als u tegelijk gezonder gaat eten.

HOE LANG MOET IK BEWEGEN OM EEN SNACK TE VERBRANDEN?

  Kcal Tuinieren Lopen 5,6km/u Rennen 12 km/u Fietsen 17 km/u
Bonbon 60 10 min 10 min 5 min 5 min
Appelflap 146 25 min 30 min 10 min 15 min
Stroopwafel 157 25 min 30  min 10  min   15 min 
Kroket 180 30 min   35 min   10 min   15 min  
Croissantje 214 35 min   40 min   12 min   20 min  
Tompouce 240 40 min   45 min   15 min   25 min  
Oliebol 263 45 min   50 min   20 min   25 min  
Gevulde koek 457 75 min   85 min   30 min   45 min  
Halve rookworst 470 80 min   87 min   32 min   50 min  
100 gr chips 546 95 min   95 min   35 min   52 min  

 

2. Eet gezond

Ga minder calorierijk en gezonder eten. Dat kan het makkelijkst door op uw tussendoortjes (en dan vooral de hoeveelheid vet en suiker) te letten!

Kies vaker voor gezonde snacks als een appel of man­darijn, in plaats van een gevulde koek of worsten­broodje.

Vet is een dikmaker, maar let vooral op de inname van transvetten. Dit zijn vetten die ontstaan door industriële verwerking (verharding) van plantaardige oliën. Deze transvetten leiden tot een extra toename van schadelijk buikvet. In koekjes, cakes en snacks komen ze nog voor.

Olijfolie is juist gezond vet (beter dan zonnebloem­olie), maar bij te sterke verhitting ontstaan in alle soorten olie gemakkelijk gezondheidsschadende stoffen. En kijk uit met suiker, zeker die in frisdrank.

Suiker wordt snel omgezet in vet en leidt makkelijk tot overgewicht.Verder zijn omega-3 vetzuren (in vis), fytosterolen (in sojaproducten) en voedings­vezels (zoals in volkoren producten, linzen, peulvruchten, groenten en fruit) in verschillende studies effectief gebleken bij de bestrijding van het metabool syndroom, doordat zij een gunstige invloed hebben op de bloedvetten en de cholesterolhuishouding.

Meer onderzoek nodig

Toen eind jaren tachtig het syndroom X voor het eerst werd beschreven, was er nog weinig bekend over de werkingsmechanismen achter dit syndroom. Inmiddels heeft de wetenschap het mysterie rond het metabool syndroom grotendeels ontrafeld. Toch blij­ven er nog veel vragen onbeantwoord. Zo blijken er bijvoorbeeld meerdere oorzaken in het spel. Over de samenhang en wisselwerking daartussen is veel nog onbekend. Verder onderzoek zal dus nodig zijn om het syndroom volledig te begrijpen en om gerichter advies en behandeling mogelijk te maken.

Overigens erkennen (huis)artsen nog lang niet altijd het metabool syndroom als een samenhangend com­plex van symptomen. In dat geval worden de aparte symptomen wel behandeld, maar de samenhang niet onderkend. Terwijl dit een belangrijk aanknopings­punt is voor meer preventie en een betere behande­ling van hart- en vaatziekten!