Pak stress aan
Bij herstel van een gebroken hartsyndroom is rust essentieel. Daarbij is het belangrijk afleiding te zoeken van datgene wat stress veroorzaakt. De meeste onderzoekers zijn het erover eens dat stress de kans op een hartziekte verhoogt. Dit komt omdat een stressvol leven meer van het hart vergt dan een leven met weinig stress.
Regelmatig bewegen vermindert de gevoeligheid voor stress. Als de sympathicus – een deel van het autonome zenuwstelsel – wordt overprikkeld, heeft dat stress tot gevolg. Lichaamsbeweging prikkelt de sympathicus ook, maar meer gelijkmatig. Zo heeft beweging geen stress tot gevolg, maar traint het de sympathicus om minder snel overbelast te raken. Een getraind lichaam is daarom minder gevoelig voor stress.
Ook meditatie is een belangrijke en bovendien gratis manier om tot rust te komen. Steeds meer onderzoek wijst uit dat meditatie effectief is tegen angst en stress.
Volgens neuroloog Steven Laureys van de Universiteit van Luik doet meditatie stress en angst dalen terwijl ons geheugen er op vooruit gaat. Laureys deed onderzoek naar meditatie. Tijdens dit onderzoek kregen mensen gedurende acht weken meditatietechnieken aangeleerd.
Uit de resultaten blijkt dat de gebieden in de hersenen die belangrijk zijn voor het geheugen en de controle van emoties door meditatie werden versterkt. Ook de hersengebieden die een rol spelen bij angst en stress werden kleiner. Niet alleen het onderzoek van Laureys wijst uit dat meditatie helpt tegen stress. Zo blijkt uit een ander onderzoek uit 2013 dat mindfulness meditatie het niveau van het stresshormoon cortisol in het bloed verlaagt.