Diabetes en ontstekingen
De reden waarom hoge bloedsuikerwaarden de bloedvaten beschadigen, zou kunnen zijn dat ze ontstekingen veroorzaken. Op een congres van de American Heart Association in 2014 werd de mogelijkheid geopperd dat in de toekomst ontstekingsremmende medicijnen gebruikt zouden kunnen worden om het risico van schade aan de bloedvaten te verminderen bij diabetespatiënten.
De Spaanse hoogleraar farmacologie Carlos F. Sánchez-Ferrer presenteerde de resultaten van laboratoriumonderzoek met gekweekte gladspierweefselcellen uit de aorta, de lichaamsslagader. Het bleek dat:
- Als er geen ontstekingen aanwezig waren, drong een teveel aan glucose in de omringende vloeistof niet in de cellen naar binnen.
- Wanneer extra glucose in de cellen werd ingebracht, richtte het geen schade aan als er geen ontstekingen aanwezig waren.
- Wanneer het eiwit interleukin-1 (IL-1) dat ontstekingen stimuleert, werd toegevoegd, kon meer glucose de cellen binnendringen.
- Met behulp van IL-1 kon de binnenkomende glucose omgezet worden langs chemische wegen die de groeiende ontstekingen aanjagen, met als resultaat dat de cel niet meer bij machte was om dit tegen te gaan.
- Wanneer echter het ontstekingsremmende medicijn anakinra werd toegevoegd, dat de werkzaamheid van IL-1 blokkeert, traden de schadelijke veranderingen niet op.
De onderzoekers zijn van plan om te kijken of het effect hetzelfde is bij gekweekte endotheelcellen uit de binnenwand van bloedvaten. Ook willen ze het onderzoek bij dieren voortzetten.
"We moeten de ontstekingen die gepaard gaan met diabetes zien te verminderen," zei professor Sánchez-Ferrer. "Veranderingen in de manier van leven, zoals meer beweging en afvallen, zijn niet alleen belangrijk omdat ze de bloedsuikerwaarden verlagen, maar ook omdat ze ontstekingen tegengaan."