Wanneer krijgt u statines voorgeschreven?
Een gezond cholesterolgehalte ligt rond de 5,0 mmol/l (micrornol per liter bloed). Maar bij het al dan niet voorschrijven van statines baseert de huisarts zich niet alleen op het cholesterolgehalte in het bloed, maar ook op andere factoren. Deze staan omschreven in behandelrichtlijnen, welke in 2006 zijn aangepast waardoor huisartsen eerder en meer statines voorschrijven.
Factoren waarmee de huisarts rekening houdt zijn: Leeftijd, geslacht, roken, bloeddruk en de hoogte van het cholesterolgehalte. Ook wordt gekeken naar het voedingspatroon, overgewicht, lichamelijke activiteit en erfelijkheid. Aan de hand van al deze gegevens maakt de huisarts een inschatting hoe groot de kans is dat de patiënt binnen tien jaar aan een hart- of vaatziekte overlijdt. Als de kans groter is dan 20%, dan krijgt de patiënt in principe een statine voorgeschreven.
Omdat het dus gaat om een inschatting is het heel belangrijk dat u als patient uw huisarts goed informeert over uw leefwijze en voedingspatroon. Wanneer u bijvoorbeeld veel beweegt en gezond eet, wordt de kans dat u een statines krijgt voorgeschreven kleiner. Gezien de bijwerkingen van statines is het belangrijk er tegen te waken dat statines niet onnodig voorgeschreven worden.