Onmisbare mineralen
Magnesium
Net als bij vitamine C is het beter om de inname van magnesium over de dag te verdelen. Een te hoge dosis ineens kan namelijk bijverschijnselen geven, zoals diarree. Bij vormen als magnesiumsulfaat en magnesiumchloride treden deze bijverschijnselen snel op. Magnesiumoxide en magnesiumcarbonaat worden slecht door ons lichaam opgenomen en kunnen het zuur/base-evenwicht in het lichaam verstoren (ze zijn sterk basisch). Goede vormen: magnesiumcitraat, magnesium-malaat (stimuleert mede het energieniveau), magnesiumaspartaat en diverse andere verbindingen met organische zuren, zoals magnesiumglycinaat en magnesiumascorbaat (zie vitamine C) en magnesiumtauraat (het taurine in het tauraat stimuleert de opname van vetoplosbare vitaminen, zoals vitamine E, en zorgt voor een verhoogde uitscheiding van cholesterol).
Aanbevolen dosis als supplement in elementaire vorm: 200-400mg. Bij veel stress, hoge bloeddruk en veel zuivelconsumptie: 400-700 mg (ADH: 300 mg)
Let op: in sommige producten is de hoeveelheid van de verbinding genoemd; de elementaire hoeveelheid is dan meestal 5·10% van deze hoeveelheldl
Chroom
Beste vorm: GTF (Glucose Tolerantie Factor).
Dit is een in het lichaam actieve vorm, die een gezonde stofwisseling ondersteunt doordat het de opname van glucose (bloedsuiker) en vetten in de cellen stimuleert. Chroom helpt zo ook overgewicht en diabetes te voorkomen.
Aanbevolen dosis: 100-200 mcg (ADH: ca. 50 mcg)
Selenium
Beste vorm: selenium-methionine/cysteïne.
Selenium in deze vorm werkt samen met glutathion in het antioxidant systeem: het ondersteunt het hergebruik van vitamine C en E (waardoor daar minder van nodig is). Verder heeft selenium in deze vorm een rol bij het verminderen van het risico van kanker (tot ca. 50%) en het tegengaan van de giftigheid van kwik (bijvoorbeeld via amalgaamvullingen).
Aanbevolen dosis: 200 mcg elementair (A DH: 50 -100 mcg).
Zink, Koper en Mangaan
Beste vorm: verbindingen met aminozuren worden het beste opgenomen.
Bij zink en koper is de onderlinge balans zeer belangrijk: tegenover elke mg koper zou 7 tot 8 mg zink moeten staan. Om te zien of suppletie nodig is, is het aan te bevelen de lichaamstatus van aliedrie te laten bepalen door een bloedtest.
ADH Zink: 9 -10 mg
ADH Koper: 1,5 - 3,5 mg
ADH Mangaan: geschat op 2 - 5 mg per dag