Hart- en vaatziekten discrimineren
Bij vrouwen tellen risico´s zwaarder
En er zijn nog meer verschillen. Zo geeft diabetes type 2 bij vrouwen meer vaatschade dan bij mannen én een grotere sterfte bij een hartinfarct en interventies zoals dotteren of een bypassoperatie.
Ook roken blijkt voor vrouwen gevaarlijker dan voor mannen: onder de vijftig jaar hebben vrouwen die roken en de pil gebruiken een tweemaal zo groot risico op een infarct dan rokende mannen! Daarnaast is erfelijkheid voor vrouwen extra belastend: een eerstegraads familielid met hart- en vaatziekten onder de 60 jaar, geeft bij jonge vrouwen een zwaarder verhoogd risico dan bij jonge mannen.
Meer kans op overlijden na hartinfarct
Van de Europese vrouwen overlijdt 42% binnen een jaar na een hartinfarct, van de mannen 24%.
Calciumtabletten riskant
Vrouwen slikken tegenwoordig vaak calciumtabletten tegen botontkalking (osteoporose). Sinds het jaar 2000 is het gebruik hiervan verdrievoudigd. Uit een recente publicatie in de British Medical Journal blijkt echter dat het gebruik van calciumtabletten het risico op een hartaanval kan verdubbelen.
Alternatief calciumtabletten
Vrouwen die botontkalking willen voorkomen zouden beter extra vitamine D en K2 kunnen gebruiken. Vitamine D zorgt voor de opname van calcium uit voeding. Vitamine K2 zorgt dat de botten dikker worden.
Het Voedingscentrum adviseert 10 microgram extra vitamine D per dag voor vrouwen boven de vijftig. Voor vitamine K2 is het algemene advies 45 microgram per dag.
Zwangerschapsvergiftiging? Hoger risico hartinfarct!
Vrouwen die tijdens een zwangerschap een preeclampsie (zwangerschapsvergiftiging) hebben doorgemaakt, blijken een grotere kans te hebben op het ontwikkelen van hart- of vaatziekten. Hoe ernstiger de zwangerschapscomplicaties destijds geweest zijn, hoe groter de kans is op het krijgen van een hoge bloeddruk en vroegtijdig vaatlijden in de toekomst.
Doodsoorzaak nummer 1
Hart- en vaatziekten zijn voor vrouwen doodsoorzaak nummer 1. Bij mannen is dat inmiddels kanker.
Gevaar vooral ná de overgang
Er zijn wel grote verschillen in het risico voor vrouwen om te overlijden aan hart- en vaatziekten vóór en ná de overgang. Vóór de overgang wordt een vrouw nog beschermd door natuurlijke hormonen (oestrogeen), die de vaatwanden gezond houden. Het proces van aderverkalking begint daardoor bij vrouwen tien tot vijftien jaar later dan bij mannen. Daarom komt het relatief weinig voor dat een nietrokende vrouw voor haar 50e overlijdt aan een hartinfarct of beroerte.
Maar na de overgang valt de beschermende werking van oestrogeen weg, waardoor o.a. het slechte cholesterol gemiddeld met 14% toeneemt. Ook stijgen bloeddruk en gewicht bij vrouwen in de overgang. Vandaar dat vrouwen na de overgang een flinke inhaalslag maken op mannen als het gaat om hart en vaatziekten. Onderzoek geeft aan dat vrouwen tien jaar na de menopauze vier keer zoveel kans hebben op hart- en vaatziekten dan ervoor.
Vrouwen overlijden negen keer vaker aan hart- en vaatziekten dan aan borstkanker.