Onderzoek vroege opsporing hart- en vaatziekten
In de afgelopen decennia is de sterfte door hart- en vaatziekten gedaald. In 2012 zijn er echter nog bijna 40.000 Nederlanders tengevolge van deze ziekte overleden. Screening op hart- en vaatziekten wordt gezien als een veelbelovende preventiemaatregel om het sterftecijfer nog verder te laten dalen. Een dergelijk onderzoek vindt onder de Nederlandse bevolking nog niet plaats. Het systematisch vroegtijdig opsporen en behandelen van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zou een positieve ontwikkeling zijn om deze ziekte te stoppen dan wel te vertragen bij personen zonder dat dit eerder bij hen is vastgesteld.
Om te bekijken of screening op een verhoogd risico op hart- en vaatziekten [kosten]effectief is, en zo ja,welke screeningsmethode hiervoor het meest geschikt is, is een wetenschappelijk onderzoek opgezet. Dit onderzoek, het zogenaamde Robinsco-onderzoek, dat plaatsvindt vanuit het Erasmus MC en de Universiteit van Groningen, wordt gefinancierd door de European Research Council. Het Fonds voor het Hart juicht dit onderzoek toe omdat zij van mening is dat de opsporing en behandeling van hart- en vaatziekten niet vroeg genoeg kan beginnen. Zodra over het onderzoek meer bekend is zullen wij hiervan op deze site of in een nieuwsbrief melding doen.
Richtlijnen goede voeding 2015
De Gezondheidsraad [Adviesorgaan voor Regering en Parlement] heeft nieuwe richtlijnen voor goede voeding uitgebracht. Ze zijn bedoeld voor preventie van chronische ziekten voor de bevolking in het algemeen.
Er is onderzocht wat het verband is tussen voedingsmiddelen en voedingspatronen en het risico op chronische ziekten. Het gaat daarbij met name om coronaire hartziekten, beroerte, hartfalen, diabetes mellitus type 2, borstkanker, darmkanker, longkanker en dementie.
Aangetoond is dat het eten van groente en fruit,- en met name in combinatie met elkaar -, een lager risico bewerkstelligt op coronaire hartziekten. Ook heeft het eten van groente en fruit een gunstig effect op de bloeddruk en een lager risico op beroerte.
Voor verdere adviezen van de Gezondheidsraad: http://www.gezondheidsraad.nl