Het aminozuur homocysteïne staat sinds een paar jaar zeer in de belangstelling. Diverse belangrijke onderzoeken hebben namelijk overtuigend aangetoond dat er een zeer sterk verband is tussen homocysteïne en de kans op hart- en vaatziekten: hoe meer homocysteïne in je bloed, hoe hoger je kans op een hartaanval of beroerte!
Homocysteïne is een 'tussenproduct' bij de omzetting van methionine (ook een aminozuur) naar andere aminozuren (zie figuur voor een technische uitleg). In lage hoeveelheden is homocysteïne niet schadelijk, want het kan weer worden omgezet in andere aminozuren (waaronder ook weer methionine). Maar als het onvoldoende wordt omgezet blijft het in ons lichaam rondzweven en dat is wel gevaarlijk. Een chronisch te hoog niveau aan homocysteïne vergroot de kans op hart- en vaataandoeningen.
Voor een gezonde omzetting van homocysteïne naar andere aminozuren hebben we B-vitamines nodig. Vitamine B2, B3, B6 en B12 zijn daarbij belangrijk, maar vooral vitamine B11 (foliumzuur).
De meeste mensen hebben tegenwoordig echter een tekort aan B-vitamines, omdat we dit nog te weinig via voeding binnenkrijgen. Het gevolg is dat veel mensen (maar liefst 20% van de Nederlandse bevolking) een te hoog homocysteïnegehalte heeft.
Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders heeft een te hoog homocysteïnegehalte, en dus een verhoogd risico op een hartaanval of beroerte!
Door te zorgen voor voldoende voeding met B-vitamines kunt u een optimale stofwisseling van aminozuren bevorderen en krijgt homocysteïne niet of nauwelijks de kans om schade aan te richten. Vooral foliumzuur is daarbij belangrijk. Foliumzuur wordt in dat opzicht wel het goedkoopste medicijn tegen harten vaatziekten genoemd.
Toch blijft het moeilijk om álle B-vitamines in de juiste hoeveelheid via voeding binnen te krijgen. Een supplement kan de nodige ondersteuning bieden.
Gebleken is dat de opname van de verschillende B-vitamines het beste gaat wanneer ze gezamenlijk worden aangeboden, vandaar het advies om vitamine B-comples te nemen of een goede multivitamine. Vitamines worden niet vergoed door de verzekering.
Vooral in brood, aardappelen en (mager)vlees, maar ook groenten zijn relatief rijk aan B-vitamines.