Naast bewegen en gezond eten wordt ook vaak medicatie toegepast om de bloeddruk te verlagen. Het zou prettig zijn als acupunctuur daarvoor een vervanging zou kunnen zijn. Verschillende studies laten zien dat de bloeddruk inderdaad werd verlaagd, maar andere zagen dat effect niet of nauwelijks. En tot nog toe zijn de studies hoe dan ook te klein van omvang of te geringe kwaliteit.
Enkele pilotstudies (eerste verkenningen) geven aan dat met moderne acupunctuurtechnieken (zoals FES: functionele elektrostimulatie) het herstel proces na een beroerte bespoedigd kan worden. De behandeling richt zich op het stimuleren van de spieren en op het beïnvloeden van hersengolven. Uit meta-analyses blijkt dat FES effectief is bij het versterken van de spieren.
Verschillende onderzoeken wijzen in de richting van een mogelijk positief effect van acupunctuur op hartritmestoornissen. Het stimuleren van acupunctuurpunten kan de hartfrequentie reguleren.
Uit een onderzoek onder 168 patiënten met angina pectoris bleek dat een behandeling met acupunctuur levensverlengend was, en bovendien kosteneffectief ten opzichte van de reguliere methoden. Het onderzoek omvatte echter ook andere behandelmethoden die tegelijk werden ingezet (zoals stressmanagement, acupressuur en leefstijladviezen), wat de meetbaarheid van het directe effect van acupunctuur bemoeilijkt.
Angina Pectoris is een hevige pijn in de borststreek die gepaard gaat met een gevoel van verstikking en doodsangst. Meestal te wijten aan een belemmering van de bloedtoevoer zodat het hart onvoldoende zuurstof ontvangt.
Veel mensen die opgenomen worden met een dreigend infarct (hartverlamming) of angina pectoris, zijn vaak zeer gespannen. Uit studies is gebleken dat die spanning zeer negatief uitwerkt bij deze patiënten en dat de kans op meer hartbeschadigingen toeneemt.
Op dit moment vindt daarom een voorstudie plaats naar stressreductie met acupunctuur bij hartpatiënten plaats. Als de resultaten positief zijn, komt er een daadwerkelijk onderzoek op dit gebied.