Hieronder vindt u verschillende korte tips om u te helpen met verschillende facetten van een gezondere levensstijl ter voorkoming van hart- en vaatziekten.
Mindfulness is een methode die je leert te accepteren om te gaan met alles wat zich aandient in het leven van alle dag.
Op hectische momenten, maar liever regelmatig, kunt u drie minuten adempauze nemen. Misschien is dit zo'n moment, nu u onze website bezoekt. De drie-minuten-oefening helpt u om beter in contact te komen met wat zich afspeelt in uw lichaam, geest en omgeving.
Minuut 1:
Sluit uw ogen, zit rechtop. Kijk eens naar uw gedachten, wellicht herkent u een gevoel of een sterke emotie. U hoeft hier niet over te oordelen.
Na 30 seconden verplaatst u de aandacht naar uw lichaam: wat merkt u daar op? Is er spanning of ontspanning, zijn er pijnlijke of vermoeide delen van uw lichaam? Scan uw lichaam helemaal, van voeten tot hoofd.
Minuut 2:
Laat dan de aandacht voor uw lichaam gaan en richt u op de ademhaling. Kijk waar de ademhaling ruimte vindt om te stromen in uw lichaam. Volg elke in- en uitademing.
Minuut 3:
In de laatste minuut richt u zich nergens specifiek op. U volgt gewoon wat zich aandient. Merk op wat op de voorgrond komt en laat het dan weer los. Soms is dat de ademhaling, soms uw lichaam, gedachten of geluiden van buitenaf.
Wanneer er onprettige sensaties of gedachten zijn, geef deze dan ook ruimte en aandacht. U wordt uitgenodigd om zonder oordeel contact te maken met wat u op dit moment ervaart.
De drie minuten adempauze is een sterke oefening uit de aandachttraining Mindfulness. Mindfulness is een effectieve methode waarmee u stressgevoelens kunt reduceren. Stress is een grote risicofactor voor hart- en vaatziekten. Vandaar dat Fonds voor het Hart aandacht besteedt aan Mindfulness.
U komt bij uw (huis)arts en u blijkt een te hoge bloeddruk of een ongezond cholesterolgehalte te hebben, of een ander verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Uw arts zal vervolgens een voorstel doen voor de behandeling daarvan.
In veel gevallen krijgt u daarbij ook een medicatieadvies. Het is goed dat u zich daarbij realiseert dat medicijnen een bepaalde werking hebben, maar helaas vaak ook bijwerkingen. De belangrijkste vraag die u zichzelf kunt stellen is dan ook: "wegen de mogelijke nadelen van een middel voor mij op tegen de te verwachten voordelen?"
Om op die vraag een weloverwogen antwoord te kunnen geven, is het van belang u door uw arts goed te laten informeren. Daarbij kan onderstaande vragenlijst een handig hulpmiddel zijn.
In een gesprek met uw arts kunt u zo alle voor- en nadelen van bepaalde medicatie op een rijtje krijgen en eventuele alternatieven bespreken. Voor het bespreken van alternatieven is het belangrijk dat u met uw arts bespreekt in hoeverre hij openstaat voor behandelmogelijkheden die buiten de reguliere geneeskunde vallen. Een open relatie met uw arts is van belang, ook wanneer u voor een second opinion of advies over aanvullende behandelingen een extra consult aanvraagt bij een arts die naast de reguliere geneeskunde ook aanvullende behandelwijzen zoals acupunctuur of fytotherapie heeft gestudeerd. U hoeft uw arts er overigens niet over te informeren als u elders aanvullende informatie zoekt.