Voor wie kritisch is op zijn gezondheid en liever geen of zo min mogelijk medicijnen gebruikt, zijn er diverse aanvullende (natuurlijke, niet-schadelijke) behandelmethoden voor angina pectoris. We noemen hieronder een aantal verschillende van die natuurlijke behandelmethoden en de middelen die daarbij gebruikt worden tegen angina pectoris.
Van verschillende voedingsstoffen is aangetoond dat ze invloed hebben op hart- en bloedvaten. De geneeskunde die van de kennis over voedingsstoffen gebruik maakt, heet de orthomoleculaire geneeskunde. Bij angina pectoris zullen vooral de volgende stoffen in aanmerking komen:
Het aminozuur taurine komt in hoge concentraties voor in de hartspier. Vele onderzoeken leggen het verband tussen tekorten aan taurine en hart- en vaataandoeningen. Suppletie (aanvulling) met taurine draagt bij aan een goed functionerende hartspier, verlaagt de bloeddruk en gaat platelet aggregatie (het klonteren van bloed) tegen.
Onderzoek heeft aangetoond dat er sprake is van een verlaagde concentratie L-carnitine in de hartspier bij angina pectoris (en ook bij hartinfarct en chronische hartinsufficiëntie). De vastgestelde effecten van suppletie met dit aminozuur zijn: verbeterde werking van de hartspier, verhoogd energieniveau van het hart en een betere hartslag.
Talloze onderzoeken tonen de effectiviteit aan van suppletie met het mineraal magnesium op een groot aantal hart- en vaataandoeningen, waaronder hartaanvallen, hoge bloeddruk, hartspierzwakte, hartritmestoornissen en angina pectoris.
Raadpleeg altijd een gespecialiseerde arts in de natuurgeneeskunde voor de exacte dosering en vanwege eventuele interactie met andere medicijnen.
Een van de methoden die sterk in opkomst is binnen de natuurlijke geneeswijzen is fytotherapie: het behandelen met plantaardige geneesmiddelen. In de volksmond wordt dit ook wel kruidengeneeskunde genoemd. Bij angina pectoris springen vooral de volgende planten in het oog als mogelijk effectief middel:
De meidoornbes is rijk aan krachtige antioxidanten en wordt gebruikt tegen angina pectoris dankzij de verwijding van de kransslagaders, verlaging van de bloeddruk, verbetering van de bloedtoevoer naar het hart, en verbetering van de samentrekking van de hartspier. Meidoorn kan daardoor de dosis nitroglycerine bij patiënten met angina pectoris verlagen.
Deze eeuwenoude loofboom soort wordt ingezet bij angina pectoris omdat het de doorbloeding verbetert, de bloedvatwanden beschermt en het klonteren van bloedplaatjes tegengaat.
Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde, waaronder ook acupunctuur wordt gerekend, worden veel kruiden gebruikt voor het behandelen van hart- en vaatziekten. De meest bekende voor de behandeling van angina pectoris zijn:
In een recente grote studie van de beroemde 'Cochranegroep' is het Chinese preparaat tongxinluo onderzocht. Op basis van onderzoek bij in totaal bijna 1500 patiënten, verdeeld over 18 studies, blijkt dat het preparaat de symptomen van angina pectoris significant vermindert, evenals de frequentie van de aanvallen.
In China wordt veel gebruik gemaakt van Danshen bij de behandeling van angina pectoris (en acute hartaanvallen). Uit onderzoek blijkt dat het Chinese preparaat de symptomen van angina pectoris aanzienlijk kan verlichten en de hartslag versterken. Sommige onderzoeken melden ook dat het een gunstig effect heeft op het cholesterolgehalte.
Ook andere traditionele Chinese geneeskruiden (zoals Xin 'anning; en Quyu Xiaoban) geven positieve effecten in diverse kleine onderzoeken. Meer en vooral grootschaliger wetenschappelijk onderzoek is echter noodzakelijk om de therapeutische effecten beter te kunnen verklaren en de kruiden een vergelijkbare status te kunnen geven als reguliere westerse medicatie.
Chelatietherapie is een behandeling waarbij door middel van een infuus met een speciale stof (EDTA) de bloedvaten worden gezuiverd. WTA heeft de natuurlijke eigenschap calcium aan zich te binden, waardoor ophopingen in de aderen worden verwijderd. Het pakt dus ook rechtstreeks aderverkalking aan. Ondanks positieve ervaringen van patiënten is men er tot op heden nog niet in geslaagd het onomstotelijke bewijs te leveren dat chelatietherapie werkt. Meer onderzoek is dus nodig.
Omdat stress een risicofactor voor angina pectoris is, kunnen ontspanningstherapieën (yoga, meditatie, ademhalingstherapie e.a.) ook helpen bij het herstel van angina pectoris en bij het voorkomen van een hartaanval.
Dit was ook de conclusie van recent Nederlands onderzoek. De meetbare effecten van de therapieën waren: een betere hartslag, betere inspanningstolerantie, gezonder cholesterolgehalte, minder hartritmestoornissen en minder aanvallen van angina pectoris.
In de geneeskunde zijn er zelden simpele oplossingen. Dat geldt ook voor angina pectoris. Het is daarom van groot belang dat u als patiënt meepraat over wat in uw geval de beste behandeling is. Vraag uw arts wanneer hij of zij een behandeling voorstelt, of er andere mogelijkheden zijn, en wat van alle opties de voor- en nadelen zijn.