Bij de preventie van hart- en vaatziekten kan mindfulness dus een belangrijke rol spelen, omdat het stress en depressies vermindert. Maar hoe zit het met de behándeling van hart- en vaatziekten? We vroegen het aan de Nederlandse mindfulness deskundige, dr. I. Nyklicek, verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Hij vertelt dat er nog weinig onderzoek is gedaan naar het daadwerkelijke effect van mindfulness op de conditie van hart en bloedvaten. Nyklicek zelf is op dit moment bezig met een onderzoek naar de effecten van mindfulness op het psychisch welbevinden van dotterpatiënten. Daarbij zal hij ook kijken naar factoren als bloeddruk en ontstekingen (waaronder tnf-alfa, een berucht ontstekingsbevorderend eiwit).
Hoewel meer onderzoek nodig is, kan mindfulness zeker een interessante methode zijn voor hart- en vaatziekten. Het heeft namelijk twee grote effecten:
En dat betekent: een grote hartslagvariabiliteit en een lagere bloeddruk. Beide zijn gunstig voor het voorkomen van (een herhaling van) hart- en vaatziekten.
Daardoor zijn negatieve emoties beter te hanteren en er ligt een link naar het autonome zenuwstelsel. Wanneer dat ~oed functioneert, heeft dat een gunstig effect op het hart en de bloedvaten.
Mindfulness is een sterk en bewezen instrument voor het verminderen van stress en depressie. Dit zijn beide belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Mindfulness is dus een krachtige methode voor de preventie van hart- en vaatziekten.
Er is nog weinig bewijs dat mindfulness specifiek bijdraagt aan een betere behándeling van hart- en vaatziekten, maar de verwachtingen zijn hooggespannen. Bij kankerpatiënten is al wel vastgesteld dat mindfulness positieve effecten heeft op het psychisch welbevinden en het verlagen van stresssymptomen, en daarmee gunstig is voor het herstel. Meer onderzoek zal moeten uitwijzen of dit ook geldt voor harten vaatpatiënten.
Interesse?
Op veel plaatsen in Nederland worden tegenwoordig Mindfulness trainingen aangeboden.