Dat bewegen goed is voor hart en bloedvaten is bij de meeste mensen wel bekend. Immers: bewegen heeft een positief effect op lichaamsgewicht, bloeddruk, cholesterol- en glucoseniveau. Via die weg geeft het de bekende risicofactoren voor harten vaatziekten (overgewicht, hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolniveau en diabetes) geen kans.
Minder bekend echter is dat bewegen ook via een ándere weg hart- en vaatziekten helpt voorkomen. Namelijk door de gunstige invloed van bewegen op de gevolgen van stress. Stress is een lang onderschatte risicofactor voor hart- en vaatziekten, maar mogelijk een van de belangrijkste!
Bij stress maakt ons lichaam hormonen aan (adrenaline, noradrenaline, maar vooral cortisol) die op de langere termijn nadelig zijn voor de conditie van ons hart en onze bloedvaten. Wie actief beweegt, zorgt ervoor dat stresshormonen worden 'afgefakkeld': verbruikt, verbrand of verlaagd. Dat is ook de reden dat we ons na het sporten lichamelijk én geestelijk zo ontspannen voelen. Bewegen is dus de beste manier om van stress af te komen of stress te voorkomen.
Stress is een sluipmoordenaar. Even stressen is geen probleem, daar zijn we op gebouwd. Moor als het chronisch wordt, heeft dat nare gevolgen. Slijtage en verouderingsprocessen worden versneld en het risico op ziekte neemt toe. Vooral het hort heeft het zwaar te verduren. Het effect van langdurige stress op het hart is te vergelijken met de gevolgen van dertig jaar ouder of twintig kilo zwaarder worden. Daarnaast vermindert het chronisch te hoge gehalte van het stresshormoon cortisol het functioneren van de hersenen en van het imrnuunsysteem: je wordt vatbaarder voor infecties. Ook kan stress de kans op vetzucht verhogen: een hoog gehalte aan cortisol zorgt voor extra opslag van buikvet. En wie te zwoor is heeft ook weer grote kans op hart-en vaatziekten. Bovendien verhoogt langdurige stress de kans op een depressie. En een depressie verhoogt ook de kans op hart-en vaatziekten.
Bewegen helpt dus tegen stress, maar geestelijke ontspanning doet dot ook. Wie beide tegelijk traint, slaat dus twee vliegen in één klap. Niet zo vreemd dat de mind-body sporten als yoga en tai-chi tegenwoordig winnen aan populariteit. En terecht:
uit onderzoek is gebleken dat oosterse bewegingsoefeningen goede methoden zijn als het gaat om het verlagen van stress, moor ook aantoonbaar hart- en vaatziekten helpen bestrijden.
Bewegen heeft ongelooflijk veel voordelen boven een inactief leven.
Bewegen levert u namelijk het volgende op:
Als dat geen lijst is om van in beweging te komen!
Uit onderzoek is gebleken dat bij niet al te zware depressies lichaamsbeweging even effectief is als medicijnen.
Bewegen helpt dus tegen stress, depressies, overgewicht en diabetes en op die manier tegen de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Maar wat zijn nou de fysieke verklaringen hiervoor?
Dat zit zo, bewegen:
Bewegen in onderzoek
In een bekende studie (Frominghom Heart Study), bleek dat mensen die regelmatig aan beweging doen gemiddeld 3,6 jaar langer leven. In een andere studie werden 10.000 mannen in de leeftijd van 20 tot 82 jarenlang gevolgd voor wat betreft de relatie tussen bewegen en ziekte. Daaruit bleek dot inactieve mannen die gingen bewegen, de kans op sterfte met 44% verlaagden t.o.v. de langdurig inactieve mannen.
Het mooie van meer gaan bewegen is dat al vanaf de eerste keer een positief effect geldt. Iedere extra lichaamsbeweging heeft, tot een bepaald niveau, extra gezondheidswinst tot gevolg. Ofwel: iedere beweging telt. Belangrijk is wel om een manier van bewegen te vinden, waarbij u zich goed voelt. We houden bewegen immers alleen vol als we het ook leuk vinden.
Daarvoor kunt u uw eigen activiteiten afzetten tegen de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Deze norm is in 1998 vastgesteld en werd afgeleid van internationale richtlijnen. De norm is vastgesteld op minimaal 5 dagen, maar liever 7 dagen in de week 30 minuten matig intensief bewegen. Voor jeugd onder de 18 geldt een minimale norm van 60 minuten per dag matig intensieve lichamelijke activiteit.
Matig intensief komt overeen met 5 km. per uur wandelen, 10 tot 12 km. per uur fietsen of 1 km. per uur zwemmen.
Voor wie echt fit wil zijn of worden, doet een stapje extra. De Fitnorm is namelijk: minimaal 3 keer per week 20 minuten inspannende lichaamsbeweging. Het gaat dan om activiteiten waarbij uw hartslag flink omhoog gaat, u dieper gaat ademhalen en zweten. Denk aan de sportschool. hard lopen, of bijvoorbeeld de tuin omspitten.
Zelfs wie al een hart-of vaatziekte heeft, verjaagt door meer beweging de kans om er vroegtijdig aan te sterven!
Regelmatige fysieke activiteit maakt een enorm verschil in de kwaliteit en de lengte van ons leven. Een feit dat wordt onderbouwd door honderden wetenschappelijke studies. Bewegen is dé manier om stress én hart- en vaatziekten van ons lijf te houden. Wacht dus niet langer, en ren voor uw leven (of fiets, zwem, wandel of dans ... )!