Als we een gebroken hart tekenen, is dit vaak een hart dat bestaat uit twee kartelige, gebroken helften. Het blijkt dat het hart na het gebroken hartsyndroom daadwerkelijk littekens heeft alsof deze gebroken is geweest. Dit wijzen onderzoeksresultaten uit die in 2017 verschenen in het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift Circulation.
Het onderzoek werd uitgezet door The Britisch Heart Foundation en uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Aberdeen. Er werden 52 patiënten met het gebroken hartsyndroom onderzocht door middel van echografie en een MRI-scan. De onderzoeksresultaten wijzen uit dat een jaar na het ontstaan van een gebroken hart littekens op het hart zichtbaar zijn. Deze littekens zorgen voor een verminderde elasticiteit waardoor het hart niet optimaal samentrekt.
De conclusie van het onderzoeksteam is dat het syndroom meer schade aanricht dan voorheen werd gedacht. Het
team zet dan ook vraagtekens bij de gedachte dat het hart na het syndroom zichzelf volledig herstelt zonder blijvende schade. Dit onderzoek werpt nieuw licht op de aandoening en suggereert dat patiënten met het gebroken hartsyndroom voortaan op dezelfde wijze behandeld moeten worden als iedere andere patiënt met ernstig hartfalen.