In juli 2016 verscheen er in het Journal of Dental Research een artikel waarin het onderzoek naar het verband tussen ontstekingen in de mond en hart- en vaatziekten andersom is aangepakt. De onderzoekers hebben eerst de kransslagaderen onderzocht, en daarna gekeken of een infectie in het puntje van de tandwortel (apicale parodontitis in medische terminologie) het risico op coronaire hartziekten verhoogde.
Coronaire hartziekten zijn aandoeningen van de kransslagaderen of coronair arteriën, de slagaderen die het hart van bloed voorzien. Over het algemeen worden coronaire hartziekten veroorzaakt door aderverkalking in die kransslagaderen.
Volgens deze studie van de Universiteit van Helsinki komen deze verborgen infecties van het puntje van de tandwortel veel voor; één op de vier Finnen heeft er last van. Ze worden meestal veroorzaakt door tandbederf (cariës).
Er deden 508 patiënten aan het onderzoek mee. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 62, en hadden allemaal hartproblemen. Hun kransslagaderen werden onderzocht met een angiografie, een röntgenfoto die gemaakt wordt terwijl er een contrastvloeistof wordt ingespoten om de bloedvaten zichtbaar te maken.
Van deze patiënten had 36 procent vernauwingen in de kransslagaderen; 33 procent had een hartinfarct of zeer ernstige angina pectoris en 31 procent had geen bijzonder problemen met de kransslagaderen.
Het gebit van al deze mensen werd vervolgens onderzocht met een röntgenfoto van de gehele kaak, en het bleek dat
58 procent van hen één of meer ontstekingshaarden had.
“Hartinfarcten komen 2,7 keer vaker voor bij patiënten die een wortelkanaalbehandeling nodig hebben, dan bij patiënten die dit probleem niet hebben.” zei de onderzoeker John Liljestrand.