Er wordt de laatste tijd veel onderzoek gedaan naar het verband tussen tandvleesproblemen en hart- en vaatziekten. Zo verscheen er in maart 2007 een artikel in het New England Journal of Medicine waarin een onderzoek beschreven werd naar het verband tussen aderverkalking en parodontitis.
De auteurs van dit artikel hebben onderzocht wat het effect op het endotheel was van het behandelen van ernstige parodontitis. Het endotheel is het dunne laagje aaneengesloten cellen dat de binnenkant van hart, bloedvaten en lymfevaten bekleedt.
De 114 deelnemers aan het onderzoek hadden allemaal ernstige parodontitis; tenminste de helft van hun tanden en kiezen was aangetast. Van hen kregen er 56 de standaardbehandeling en 58 een intensieve behandeling waarbij de tandwortels onder verdoving gereinigd werden en de niet te redden tanden en kiezen verwijderd werden.
Na zes maanden was bij de mensen die de intensieve behandeling ondergaan hadden, de endotheelfunctie zichtbaar verbeterd. Deze uitslag was beter dan bij de controlegroep.
De auteurs eindigden met te zeggen dat zulke ernstige parodontitis bij slechts een half tot één procent van de Amerikanen voorkomt. Echter, 21 tot 80 procent (dat is wel een brede marge) lijdt wel aan deze aandoening. Of de behandeling van parodontitis bij deze minder ernstige gevallen ook zo veel effect op aderverkalking zal hebben, is niet duidelijk.
Bij woorden die eindigen op -itis gaat het om ontstekingen, denk aan appendicitis, blindedarmontsteking. Lastig genoeg wordt in het Engels de term periodontitis gebruikt waar Nederlandse tandartsen parodontitis zeggen.
Gingivitis is de medische term voor tandvleesontsteking. Wanneer deze ontsteking niet aangepakt wordt, komt het tandvlees een beetje los van tanden en kiezen, en ontstaan er zogenaamde ‘pockets’. In deze pockets komt nog meer tandplaque en de ontsteking duikt steeds verder naar beneden, naar het kaakbot. Wanneer de ontsteking het kaakbot gaat aanvreten, heet het parodontitis. Als er genoeg kaakbot is aangetast, komen de tanden en kiezen los te staan, en uiteindelijk vallen ze uit.
Symptomen van parodontitis zijn bloedend tandvlees dat rood en opgezwollen is. Ook slechte adem kan een signaal zijn.
Maar ook zonder deze signalen kan parodontitis toch aanwezig zijn. Daarom is het belangrijk uw gebit regelmatig te laten controleren. De tandarts kan de diepte van de pockets meten en de toestand van uw kaakbot bekijken op röntgenfoto’s. De mondhygiëniste kan de tandplaque onder de tandvleesrand verwijderen.