Deze boom komt oorspronkelijk uit China, maar staat bekend als Japanse tempelboom of Japanse notenboom.
Hij is de laatste representant van een oude bomenfamilie die verder is uitgestorven.
Het artikel in het eerste deel van de WHO-bundels gaat over het blad van de ginkgo. In de TCG wordt ook van de noot gebruik gemaakt.
In Nederland wordt ginkgo biloba voorgeschreven bij etalagebenen (claudicatio intermittens). Etalagebenen zijn een bijverschijnsel van aderverkalking. Door vernauwing in de slagaderen in de benen wordt lopen pijnlijk. Mensen die hier last van hebben, blijven vaak even stilstaan, zogenaamd om een etalage te bekijken.
Het WHO-artikel noemt naast etalagebenen ook vasculaire dementie. Dit is dementie die is ontstaan door een beroerte. Het onderzoek naar het effect van ginkgo biloba op dementie gaat nog steeds door.
In het Journal of Alzheimer’s Disease is in 2015 een overzichtsartikel verschenen van negen onderzoeken naar het
effect van een ginkgo biloba-extract op patiënten met verstandelijke achteruitgang en dementie. De uitkomst was
dat ginkgo de achteruitgang stabiliseerde of vertraagde vergeleken met een placebo (een nepmedicijn).
In mei 2016 is in het medisch tijdschrift Human Psychofarmacology een verslag verschenen van een Duits onderzoek naar het effect van ginkgo biloba op dopamine. Dopamine is een neurotransmitter. Een neurotransmitter maakt het mogelijk dat zenuwen met elkaar communiceren. Eén van de gebieden waarop dopamine dat doet, is de planning van denkprocessen en doelgericht handelen.
De onderzoekers onderzochten in een MRI-scanner of ouderen met geheugenproblemen beter functioneerden met ginkgo biloba. Dat bleek zo te zijn. Deze verbetering zou kunnen samenhangen met een verhoging van dopamine in de hersenen die ook is vastgesteld in dierenstudies. De auteurs geven aan dat er meer onderzoek naar de invloed van ginkgo biloba op dopamine nodig is, maar het is een zeer interessante ontwikkeling.