De standaardantwoorden zijn al meerdere keer langsgekomen: niet roken, zorgen voor een gezond gewicht, gezond eten en voldoende bewegen. Maar is er meer?
In november 2011 verscheen in het Scandinavian Journal of Urology and Nephrology een interessant artikel over een onderzoek naar het effect van kurkuma bij veertig patiënten met diabetische nefropathie dat is uitgevoerd aan de Shiraz Universiteit in Iran. Bij diabetische nefropathie heeft diabetes de nierfunctie geleidelijk aangetast. Vaak zijn niet alleen de bloedvaten hierbij beschadigd, maar ook de nierfilters.
Zoals we hierboven al zagen, horen Aziaten bij de mensen die een hoger risico lopen om diabetes te ontwikkelen. Voeg daarbij dat kurkuma van oudsher in grote delen van Azië niet alleen als specerij gebruikt wordt, maar ook een belangrijk geneesmiddel is in de Ayurvedische geneeskunde, en het is niet verwonderlijk dat dit soort onderzoek in een Aziatisch land wordt uitgevoerd.
Voor het onderzoek werden de patiënten onderverdeeld in twee groepen van twintig. De ene groep kreeg gedurende twee maanden bij iedere maaltijd een capsule met 500mg kurkuma. De andere groep kreeg identiek uitziende capsules met zetmeel.
Na twee maanden waren bij de kurkumagroep de waarden van de verschillende stoffen waarop getest werd in het bloed en de urine, verbeterd. Er werden geen nadelige effecten geconstateerd. De onderzoekers concluderen dat in ieder geval op de korte termijn kurkuma een goede aanvullende therapie is voor patiënten met diabetische nefropathie. Dit is uiteraard geen aansporing om drie keer per dag een hapje kurkuma te nemen, maar het is geen slecht idee om regelmatig eens een snufje kurkuma aan uw eten toe te voegen wanneer u aan het koken bent. Kurkuma wordt ook wel verkocht onder de Engelse naam turmeric of de Indische naam koenjit.
Iets anders wat u eens zou kunnen proberen, is regelmatig kamillethee drinken. In september 2008 verscheen in het Journal of Agricultural and Food Chemistry een artikel over een Japans onderzoek naar het beschermende effect van kamillethee op complicaties van diabetes. Het bleek bij ratten met diabetes na 21 dagen de glucosewaarden in het bloed verlaagd te hebben.