Hoe belangrijk het vroeg opsporen van diabetes is, blijkt uit een artikel dat in mei 2015 gepubliceerd werd in het medisch tijdschrift Diabetes Care. Het is een verslag van een computersimulatie van wat er zou gebeuren als diabetes niet behandeld werd.
De Amerikaanse onderzoekers hebben daarvoor het ADDITION-Europe-onderzoek gebruikt dat in Groot-Brittannië, Denemarken en Nederland (aan de Universiteit van Utrecht) is uitgevoerd. Op basis van deze gegevens hebben ze scenario's gecreëerd van wat er zou gebeuren als er niet werd ingegrepen bij diabetes. Want het is uiteraard ethisch niet verantwoord om mensen van wie bekend is dat ze diabetespatiënt zijn, als experiment niet te behandelen.
Uit de studie bleek dat na tien jaar het risico op hart- en vaatziekten op 22,4 procent lag, als er na drie jaar met behandeling was begonnen. Als er pas na zes jaar was gestart, was het risico na tien jaar 25,9 procent.
Ter vergelijking: bij screening en de gebruikelijke zorg zou slechts 18,4 procent na tien jaar een vorm van hart- en vaatziekten meemaken, bijvoorbeeld een hartinfarct. Dit houdt in dat voor mensen met onopgespoorde diabetes regelmatig testen het relatieve risico met 29 procent vermindert.