Vitamine C, voor het hart!

Uit onderzoek blijkt dat bewegen, voeding en voedingsupplementen beschermen tegen hart- en vaatziekten. In deze uitgave informeren wij u over de rol van vitamine C en de rol die vitamine C speelt bij de bescherming voor ons hart.

Over de rol van vrije radicalen is veel geschreven op basis van de stroom van onderzoeken rondom dit onderwerp. Duidelijk is dat vrije radicalen een rol spelen bij het ontstaan van een aantal ernstige aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten. Ook blijkt dat zogenaamde antioxidanten deze vrije radicalen neutraliseren. Veel vitamines en mineralen functioneren onder meer als antioxidant. Hieronder naast vitamine E, koper, zink, mangaan en selenium ook vitamine C. In deze uitgave informeren wij u verder over de beschermende werking van vitamine C voor hart- en vaatziekten.

Linus Pauling, de beroemde chemicus en dubbele Nobelprijswinnaar, heeft op basis van de ontdekte inzichten enorm gepleit voor de toepassing van vitamine C. Al in de jaren '70 stelde hij dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine C net voldoende is om een duidelijk tekort te voorkomen, maar dat het onvoldoende is om optimaal gezond te blijven. Daarvoor zou een doses nodig zijn van 1 tot 3 gram!

Bevolkingsonderzoeken lijken Pauling gelijk te geven. Hoe meer vitamine C men in het bloed heeft, hoe kleiner het aantal (hart- en vaat)ziekten dat bij die bevolkingsgroep voorkomt.

Wat weten we van vitamine C ?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat vitamine C:

  • Een sterke, wateroplosbare, antioxidant is
  • De oxidatie van LDL-cholesterol tegengaat
  • Een rol speelt bij de uitscheiding van cholesterol via lever en gal
  • Het totale cholesterolgehalte omlaag kan brengen bij hoge dosis (vanaf ca. 1 gr/dag)
  • Een rol speelt bij het voorkomen van een hoge bloed druk, voorkomen van aderverkalking, en versterken van de hartvaten
  • Een beschermende rol speelt bij het ontstaan van hart- en vaatziekten
  • De kans op sterfte door een beroerte vermindert
  • De uitscheiding van een aantal giftige metalen bevordert
  • Onmisbaar is voor behoud en herstel van onze weerstand.

Kortom, vitamine C is een belangrijke vitamine zowel bij het voorkomen van hart- en vaatziekten als bij het behandelen hiervan.

 

In welk voedsel vinden we vitamine C ?

Fruit voor vitamine CVitamine C zit volop in vooral: broccoli, citrusfruit, kiwi, spruitjes en zwarte bes. Daarnaast komt het veel voor in: spinazie, (bloem)kool, aardbeien, rozenbottels, rode pepers, peterselie, mierikswortel en gekookte aardappelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Samenspel

Optimale bescherming van hart en vaten vinden we niet bij vitamine C alleen. Vitamine C beschermt in goed samenspel met andere mineralen en vitaminen. Vitamine E is minstens zo belangrijk, en ook niet te vergeten vitamine A en de B-vitaminen. Van de mineralen zijn vooral magnesium en chroom belangrijk voor een sterk en gezond hart. Vitamine C is dus niet de enige belangrijke voedingsstof en we dienen in acht te nemen dat de combinatie van voedingsstoffen sterker is dan de individuele vitamines en mineralen afzonderlijk.

‘Perpetuum mobile'

De werking en het belang van dit samenspel tussen verschillende vitaminen en mineralen blijkt duidelijk uit onderstaande werking: wanneer vitamine C als antioxidant vrije radicalen neutraliseert, oxideert het zelf. Maar vitamine E is in staat om die geoxideerde vitamine C weer om te vormen tot een antioxidant. En andersom geldt dat ook.

Via de lichaamseigen stof glutathion gaat die omvorming overigens nog vloeiender, maar daarvoor heeft het wel selenium, vitamine B2 en B3 nodig. Deze ‘antioxidantmachine' gaat in een gezond lichaam eindeloos door. Mits er voldoende selenium, vitamine B2 en B3 en glutathion is. De behoefte aan vitamine C is in die ideale situatie minder.

Advies

Om uw hart en bloedvaten in een goede conditie te houden is het van groot belang om zo gezond mogelijk te eten: veel groenten en fruit vanwege de antioxidanten, veel volkoren producten en vette vis (omega-3 vetzuren) en regelmatig noten (vitamine E) en bij het bereiden olijfolie gebruiken. Vermijd zoveel mogelijk (verzadigd) vet en suiker op het menu. Omdat onze voeding nog onvoldoende vitamines en mineralen bevat is het raadzaam als aanvulling een goed multivitaminen en - mineralensupplement te gebruiken. De gezondheidsraad stelt de veilige dosis voor vitamine C op 30 maal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dat komt overeen met 2 gram per dag. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 70 milligram. Deze kan echter individueel verschillen. Over de exacte dosis zijn de wetenschappers het vaak ook niet eens, zoals ook blijkt uit de verschillen in de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per land. De Wereld Gezondheid Organisatie hanteert 45 milligram als algemeen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. In sommige landen, zoals Canada ligt dit op 90 milligram voor mannen, en 75 milligram voor vrouwen.

Vitaal voor uw hart

Goede voeding is met beweging de basis voor een sterk en gezond hart. U kunt daarnaast met supplementen een belangrijke ondersteuning bieden. Als u dagelijks tussen de 500 milligram tot 1500 milligram als aanvulling gebruik blijft u binnen de veiligheidsmarge. Bij het kiezen van voedingsupplementen met vitamine C denk dan ook aan magnesiumascorbaat omdat dit magnesium bevat, wat het samenspel bevordert en de zuurgraad van vitamine C neutraliseert. Daarnaast is onder meer vitamine E van groot belang in combinatie met de vitamine C.

 

Werkzaamheid

De werkzaamheid en het belang van vitamine C blijkt uit talrijk onderzoek en ook uit de positieve ervaringen die patiënten en hun artsen hebben opgedaan met het toedienen van therapeutische hoeveelheden vitamine C. Toch is er in de wetenschap nog discussie over de vitamine C. Dit is grotendeels te herleiden naar de complexiteit van de werkzaamheid, zoals we die al beschreven rondom het samenspel tussen vitamine C en vitamine E. Goede voorlichting over de mogelijkheden die vitamine C en andere vitamines en mineralen ons bieden om ons hart en vaten bescherming te bieden is van groot belang. Zodat we zelf, in overleg met onze behandelende artsen, de beste beslissingen kunnen nemen om zo hart- en vaatziekten zoveel mogelijk te voorkomen. Verder onderzoek is nodig, maar in de tussentijd kunnen we ons voordeel doen met de kennis die we al hebben opgedaan!