De Nederlandse volksgezondheidsinstellingen zijn voorzichtig en conservatief ingesteld. In de VS adviseert het Institute of Medicine (IOM) voor iedereen van 1 tot 70 jaar oud 15 mcg vitamine D per dag, dat is 50% meer dan de Gezondheidsraad aanraadt; bovendien vindt de raad nog steeds dat niet iedereen extra vitamine D nodig heeft. Het advies voor mensen boven de 70 is in beide landen 20 mcg; en over de veilige bovengrens van 100 mcg vanaf ca. 10 jaar zijn ze het ook eens.
Toch wordt op de website van de Harvard School of Public Health (public health = volksgezondheid) het advies van het IOM aangevallen als veel te conservatief. Er wordt gesteld dat veel mensen waarschijnlijk wel 50 mcg vitamine D nodig hebben om een toereikend niveau in het bloed te bereiken.
Immers, slechts één dag onder de zomerzon kan het equivalent van 250 mcg vitamine D produceren; onze evolutionaire voorouders, die veel meer tijd buiten doorbrachten dan wij, en met minder kleren aan, hadden ongetwijfeld een veel hoger vitamine D-niveau dan wij nu.