Zij verhogen het LDL-gehalte (slecht cholesterol). Verzadigde vetten zitten vooral in vette dierlijke producten zoals varkensvlees of vet rundvlees, roomboter, kaas en volle melk. Verder komen verzadigde vetten voor in sommige plantaardige producten: cacaoboter, kokosolie en palmolie.
Vervang vet vlees dus door mager vlees, of door vleesvervangers met soja. Soja-eiwit verlaagt namelijk het totaal gehalte aan cholesterol.
Transvetzuren ontstaan tijdens het industriële harden van vetten; dit wordt gedaan om vloeibare vetten makkelijker verwerkbaar te maken. Deze zijn nog schadelijker dan verzadigde vetten. Vooral in banketwaren zoals koekjes en gebak wordt er nog volop gebruik gemaakt van deze geharde vetten.
Beide zijn onverzadigde vetten, maar van omega-6 (linolzuur) krijgen we over het algemeen te veel binnen, wat de opname van omega-3 belemmert, en juist daaraan hebben we vaak al een tekort.
Omega-3 vetzuren verhogen het gehalte aan HDL (het goede cholesterol). Omega-3 vetzuren zitten vooral in vette vis (en visoliecapsules). Ook goed voor de verhouding zijn: lijnzaadolie, koolzaadolie, walnootnolie en olijfolie.
Een beetje vet of olie bij iedere maaltijd is noodzakelijk voor een goede galafvoer en daarmee cholesterolafvoer.
De hoeveelheid cholesterol die we door voeding binnenkrijgen is veel kleiner dan de hoeveelheid cholesterol die de lever aanmaakt. Die maakt vooral te veel cholesterol aan als reactie op vet eten. Toch kan het geen kwaad cholesterolrijk eten te beperken, zoals varkensvlees, boter, kazen, slagroom, lever en nieren. Ook eieren bevatten cholesterol, maar daarnaast ook veel risicoverlagende voedingstoffen, zoals choline en B-vitamines. Daarom is regelmatig een ei juist prima.
Matig alcoholgebruik verhoogt het HDL-cholesterol. In rode wijn zitten bovendien flavonoïden, een sterke antioxidant. Maar let wel op het maximum van 2 glazen (vrouwen) of 3 glazen (mannen) per dag en drink niet iedere dag om verslaving te voorkomen. Boven het maximum worden de voordelen van alcohol weer teniet gedaan door de nadelen (o.a. meer kans op kanker, hoge bloeddruk en leverschade). Bovendien bevat alcohol veel calorieën en overgewicht is weer een risicofactor voor (hart- en vaat) ziekten.
Dit zorgt voor een betere LDL/HDL-verhouding en verlaagt het totaalgehalte aan cholesterol in uw bloed.
Het vermindert het risico op hart- en vaatziekten, doordat het LDL-gehalte daalt en het HDL-gehalte stijgt.
Vezels helpen het afvoeren van cholesterol uit de darmen. Bovendien geven voedingsvezels snel een verzadigd gevoel waardoor de kans op overgewicht afneemt. Vezels vindt u in alle volkorenproducten, zilvervliesrijst, peulvruchten en groente en fruit.
Een te hoog bloedsuikergehalte bevordert het proces van aderverkalking.
Niet iedereen krijgt via de 'normale' voeding voldoende vitamines en mineralen binnen. Daarom kan het nodig zijn deze aan te vullen met behulp van supplementen. Vooral vitamine C en E zijn gunstig als het gaat om het cholesterolgehalte.