Antistress voeding
Gelukkig is er veel te doen aan stress, zoals sporten, ontspanningsoefeningen, meditatie, massage en nog veel meer. Minder bekend is dat ook onze voeding een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verlagen van stress. Hieronder ziet u welke voeding u in tijden van stress (maar eigenlijk altijd, ter voorkoming van stress) vaker op het menu kunt zetten.
Chocola
Om maar met het leukste te beginnen:chocola is een echte antistressbom! Het verlaagt de bloeddruk en is een stevige antioxidant. Dit is te danken aan de cacao in de chocolade die vele gezonde stoffen bevat zoals tryptofaan, magnesium en flavonoïden. Flavonoïden zijn sterke beschermende stoffen die in appels zitten, kersen en thee, maar het meeste in chocola.
Wel gaat het dan om pure chocola, omdat hier het meeste cacao in zit en omdat de grote hoeveelheden vet en suiker in melkchocolade de positieve effecten van cacao weer teniet doen.
Vitamine C
In veel onderzoeken is geconcludeerd dat vitamine C leidt tot afname van de stress reacties in je lichaam. Vitamine doet namelijk de hoeveelheid cortisol in je bloed na een stressreactie sneller dalen. Daarnaast is vitamine C een sterke antioxidant, die schadelijke oxidatieprocessen tegengaat, waardoor de algehele afweer tegen ziekte toeneemt.
Groene thee
In tijden van stress kunt u het beste veel thee drinken. Thee bevat ingrediënten die een gunstige invloed hebben opstressreacties zoals catechinen, polyfenolen, flavonoïden en aminozuren. Vooral groene thee, maar ook zwarte thee helpen om het cortisolniveau te laten dalen. Bovendien helpt thee om bloedklontering tegen te gaan, wat de kans op een plotseling infarct verlaagt.
B-vitamines
B-vitamines zijn belangrijk voor een optimale werking van het zenuwstelsel, het hart en onmisbaar voor een gezonde stofwisseling. Kortom: vitamine B is de basis van onze gezondheid! Bij stress, angst en depressie is er vaak een vitamine B tekort.
Magnesium
Magnesium is een mineraal dat helpt onze bloeddruk op peil te houden. Een grotere consumptie van magnesium zorgt voor vatverwijding met als gevolg een lagere bloeddruk. Veel mensen hebben tegenwoordig een magnesiumtekort omdat het in onze voeding veel minder voorkomt dan vroeger. Maar zeker bij stress ontstaat er een verhoogde behoefte aan magnesium.
Omega-3 vetten
Over deze bijzondere vetten kun je een boek vol schrijven. We beperken ons hier tot de belangrijkste functie bij stress: het beschermt onze hersencellen. Onze hersenen bestaan voor 60% uit vet; als we vooral verzadigd vet eten (vet dat bij kamertemperatuur vast is) zien we die stijfheid terug in de hersencellen. Bij omega-3 vetzuren (onverzadigde vetten die vloeibaar zijn bij kamertemperatuur), is het omhulsel van de hersencellen zachter en soepeler en de communicatie tussen de cellen stabieler. Omega-3 vetzuren gelden daarom ook wel als een natuurlijk antidepressivum.
Tryptofaan
Tryptofaan is een belangrijke bouwstof voor serotonine en elatomine. Serotonine is belangrijk voor een goede stemming en melatonine bevordert een gezond slaappatroon. En een goede nachtrust is belangrijk om te herstellen van stress. Echter, het stresshormoon cortisol breekt tryptofaan juist af, waardoor een tekort aan serotonine en melatonine kan ontstaan. Het is dus niet zo vreemd dat stress maar al te vaak gepaard gaat met slaapproblemen. Wie lijdt aan stress moet dus zorgen voor een tryptofaanrijke voeding! Overigens zorgt vooral een koolhydraatrijke voeding voor een goede opname van tryptofaan, terwijl een eiwitrijke maaltijd de opname vermindert.